Concertregels

Als de harmonie een concert geeft is het handig als we ons allemaal aan een aantal regels houden. Voor de meesten van ons zijn deze regels bekend. Voor diegenen die deze regels nog niet helemaal kennen of ze nog even na willen lezen, is deze pagina bedoeld. Houd je aan deze regels zodat we ook tijdens een concert qua presentatie goed voor de dag komen!

• Het uniform moet natuurlijk compleet zijn; dus voor iedereen een witte blouse of overhemd met lange mouwen en het rode concertstrikje. De heren dragen zwarte schoenen en zwarte sokken. De dames dragen lage zwarte schoenen en huidkleurige panty’s onder rok of huidkleurige pantykousjes onder de broek. De slagwerkers dragen bij concerten geen jas maar een gilet.
  • Het podium wordt pas betreden als de stoelen en het slagwerk goed staan opgesteld. Je krijgt hiervoor het teken van Jan Vaas.
  • Als we bij een concert op komen lopen, moet dat ordelijk gebeuren want dit maakt ook deel uit van onze presentatie. We komen dan in rijen in volgorde op. Uitgangspunt hierbij is waar je normaliter hoort te zitten. We beginnen dan (vanuit de dirigent gezien) met de 1e rij, dan de 2e rij, enzovoorts. Vorm deze rijen van te voren zodat niemand zich op het laatste moment nog ergens tussen moet wurmen.
  • Bij concerten waarbij de dirigent naar voren wordt geroepen, gaat elke muzikant op een slag van de grote trom staan. Ga weer pas zitten op het teken van de dirigent. Ook na afloop ga je staan op het teken van de dirigent en ga je pas weer zitten als de dirigent dit aangeeft.
  • Wacht met opruimen tot nà de afkondiging. Vouw niet alvast pupiters in. Pak na de afkondiging rustig je spullen en wacht met weglopen tot je aan de beurt bent. Ook het verlaten van het podium gebeurt in rijen maar in de omgekeerde volgorde. Dus eerst de laatste rij, dan de voorlaatste rij enzovoorts. Loop niet even snel naar achteren weg. Ook dit maakt weer deel uit van onze presentatie.
  • Van tevoren is bekend welke stukken we spelen. Leg de werken vooraf in de juiste volgorde en neem alleen de te spelen partijen mee het podium op. Dus géén mappen en tassen!
  • Ga tijdens het concert niet even uitgebreid met je buurman/-vrouw het laatste nieuws doornemen. Vanuit de zaal ziet dit erg rommelig uit.
  • Telefoongebruik tijdens concerten is niet toegestaan.
  • Kun je onverhoopt niet bij een concert aanwezig zijn, meld dit tijdig bij het groepshoofd en bij de dirigent. Zie ook Repetities.