• Banner_2018_1_gt.jpg

Jaarverslag 2010

Het jaar 2010 zal door harmonie St. Joseph Nederweert niet snel vergeten worden. Behalve dat 2010 een fantastisch Promsjaar werd en we, zoals eigenlijk elk jaar, best wel weer veel activiteiten hadden, we helaas ons Erelid Jan Korsten verloren, onze drumband Nederlands Kampioen werd en we letterlijk hoog van de toren bliezen. Meer hierover in dit jaarverslag.
 

3 januari  Nieuwjaarsconcert

Ook het nieuwe verenigingsjaar begon met het traditionele Nieuwjaarsconcert. Al onze geledingen presenteerden zich voor het talrijke publiek dat kon genieten van onze jeugdharmonie onder leiding van Sef Evers, de slagwerkgroep (toen nog alleen Limburgs Kampioen) onder leiding van Jo Beckers en ons harmonie-orkest onder leiding van Wiel Vervoort. Ook onze AMV-leerlingen droegen onder leiding van Susan Berben hun muzikale steentje bij aan dit concert en lieten horen dat het ook met de toekomst van Harmonie St. Joseph wel goed zit. Ook voor de inwendige mens was gezorgd want ons damescomité had weer overheerlijke wafels gebakken die gretig aftrek vonden. We hadden ook een bijzondere jubilaris in ons midden. Voorzitter Giel Bruijnaers mocht Jan Verhijden namelijk huldigen voor het feit dat hij 60 jaar actief muzikant is.


8 januari  Limbo Parade

Eveneens niet meer weg te denken van onze verenigingskalender is de Limbo Parade. Zaal Grand Madeira stond bol van de Limburgse muziek op deze vrijdagavond die vakkundig werd gepresenteerd door Elke Nieskens en Giel Bruijnaers. Het publiek genoot met volle teugen van De Kammeraödjes, de Toddezèk, W-dreej, Beppie Kraft en Big Benny. De frikadellenverkoop van het damescomité draaide op volle toeren!


16 januari  Prînsereceptie Moerebuuk Ell

Met een grote delegatie trotseerden we de sneeuw en gingen we naar Ell om Prins Henry van de Moerebuuk en zijn prins en onze Roy (Kuijpers) te feliciteren. Klein mèr Neugter verhoogde de feestvreugde en speelde de sterren van de hemel. Het bleef daarna nog lang onrustig in Ell.


17 januari  Solistenconcours LBT

De dag erna namen een aantal van onze slagwerkers deel aan het solistenconcours van de LBT regio Weert in Zaal Beej Bertje op Laar. Er werden weer mooie resultaten behaald. Pieter Kanters en Frank van Montfort behaalden als duo op drumset 82 punten en op de kleine trom wisten, Lissy Dings en Aukje Dings eveneens 82 punten in de wacht te slepen. Dirk Breukers spande de kroon. Hij behaalde op de kleine trom 84 punten.
 

11 februari  V.V. St. Joeph

Na de reguliere repetitie (vanwege de voorbereidingen voor de Proms) nam V.V. St. Joeph het roer over. In een gezellige sfeer werd door Vorst Joeph (Matthijs Kaan) Johan Hoeben uitgeroepen tot Prins Joeph XII (of was het VIII en IV?). Brenda Rijkers werd zijn Prinses en Judith van der Heijden de reserveprinses (of zoiets). Er was opnieuw weer geen touw aan vast te knopen. Prîns Paul II van V.V. de Pinmaekers kwam met zijn gevolg het kersverse prinsepaar feliciteren.


15 februari  Vastelaovundjsoptocht

Het was nog even spannend. Zou de optocht wel doorgaan? Nederweert werd die zondagmorgen namelijk wakker onder een dikke pak sneeuw. De gemeente ging voortvarend te werk. Na de middag was de optochtroute volledig sneeuwvrij en konden wij (compleet met ballonnen) deze maandagmiddag voorop gaan in de grote optocht van V.V. De Pinmaekers.


18 februari  Nieuwe dirigent voor de Proms

Omdat er geen ‘muzikale klik’ was tussen interim-dirigent Wiel Vervoort en het orkest is in goed overleg besloten dat we uit zouden zien naar een vervanger. Dat is (na een slapeloze nacht van onze voorzitter) gelukt in de persoon van de bekende Fer Koolen uit Ell die als projectdirigent voor de Proms het dirigeerstokje over overnam. En dat met niet gering succes maar daarover later meer. Op deze avond was zijn eerste repetitie. Dit was de start van een fantastische samenwerking.


7 maart  Prinses Christina Concours

Onze harmoniecollega Luc Geraats nam deel aan de voorronde van het Prinses Christina Concours in Den Bosch. Alhoewel hij niet door was naar de volgende ronde was het voor hem een geweldige dag en heeft hij voor zijn optreden een positief commentaar gekregen. De jury was gecharmeerd van zijn klank, vibrato en intonatie. 


17 maart  Algemene ledenvergadering

Op deze dag vond onze jaarlijkse algemene ledenvergadering plaats. We gaven die avond informatie over voortgang en de financiële aspecten van de Rabo Proms-fantasy. Het jaarverslag 2009 werd door onze secretaris Antoon Feijen gepresenteerd en onze penningmeester Marlie Princen gaf op een duidelijke wijze inzicht in het financiële reilen en zeilen van onze vereniging. De jaarrekening 2009 werd vastgesteld nadat de vergadering de penningmeester en het bestuur décharge hadden verleend voor het gevoerde financieel beheer.
De begroting 2010 werd eveneens vastgesteld. Daarin waren bezuinigingen opgenomen om zodoende in de begroting ruimte te maken om te kunnen sparen voor tegenvallers en voor uniformen en instrumenten. Ook moeten we vanaf 2010 extra kosten maken voor het gebruik van het verenigingslokaal. Een van die bezuinigingsmaatregelen is het laten vervallen van de feestavond met Caecilia en daarbij het dagprogramma op een andere manier invullen. Daarnaast gaan we voortaan alleen dure instrumenten verzekeren voor schade, diefstal etc. zodat we minder premie hoeven te betalen.
Het Beleidsplan 2010-2015 kon met instemming van de vergadering worden vastgesteld. Aan het einde van de vergadering bood Frans Cuijpers ons een envelop met 650 euro aan. Ook Jan van de Kerkhof deed ook nog letterlijk een duit in het zakje. Het blik munten dat hij aanbood bleek nog eens 1.020 euro te bevatten. De collecte in de zaal bracht 120 euro op.
We kijken terug op een geslaagde vergadering waarbij eenieder zijn of haar inbreng kon geven. We zijn niet ontevreden over de opkomst maar dat hadden er best meer mogen zijn!


3 april  Repetitiedag drumband

Onze drumband werd in 2009 Limburgs Kampioen. En dat smaakte naar meer. Gezamenlijk werd besloten een gooi te doen naar het Nederlands Kampioenschap. Dat kan niet zonder een gedegen voorbereiding. Dus stond er een repetitiedag op het programma. In ons verenigingslokaal Zaal Grand Madeira werd er die dag intensief gerepeteerd onder andere onder leiding van de componist Leon Camp. En natuurlijk werd de dag afgesloten met een frietje en een frikkedel.


17 april  Uitvaart erelid Jan Korsten

Op 11 april overleed ons Erelid Jan Korsten op 77-jarige leeftijd. Een betrokken en markant lid van onze harmonie vanaf zijn 12e jaar. Overeenkomstig zijn wens begeleidden we hem vanuit zijn huis in de Kerkstraat naar Zaal Grand Madeira voor een bijzondere herdenkingsbijeenkomst. Een indrukwekkend afscheid van een bijzonder mens.


23 april  Generale repetitie slagwerkgroep

Op een zonovergoten Raadhuisplein en in Zaal Grand Madeira vond de generale repetitie van de slagwerkgroep plaats voorafgaande aan hun deelname aan de Nederlandse Kampioenschappen.


24 april  Nederlandse Kampioenschappen

Een stralende zon. Mooier had deze dag ook niet kunnen beginnen. Na nog wat inspelen werd ingestapt in de bus en togen we met muzikanten en supporters naar de Veluwehal in Barneveld voor deelname aan de kampioenswedstrijd voor marssecties.
En de goede voorbereiding werd beloond. Onze drumband werd met 17 muzikanten onder leiding van instructeur Jo Beckers en tambour-maître Brenda Rijkers met 91,34 punten Nederlands Kampioen in de 3e divisie. Dat dit een groot feest werd zal niemand verwonderen. Al keek men daar in Barneveld wat raar aan tegen die Limburgers met dat gele konijn en denken ze daar nu dat ‘dikke paol’ veel succes betekend!


24 april  Serenade huwelijk Jolanda van der Heijden en Sander Broers

Het was ook een heel bijzondere dag voor klarinettiste Jolanda van der Heijden en Sander Broers. Zij gaven elkaar het ja-woord en hielden daarna receptie en feest in Zaal ‘t Blaakven in Weert. Samen met de kersverse kampioenen toog het harmonieorkest naar de Geuzendijk om het bruidspaar en hun familie met muziek te feliciteren.
Na afloop gaf het harmonieorkest buiten nog een serenade voor de kampioenen waarbij Boy de felicitatietoespraak hield.25 april  Communicanten OBS De Klimop en BS Budschop

Wat een weekend! Deze zondag moesten we weer vroeg uit de veren want de eerste communicanten stonden op de kalender. En alhoewel er stevig gefeest was, was onze drumband nagenoeg compleet paraat, zij het met een enkeling met de loempia’s nog in de binnentes van het uniform. Met een iets trager tempo dan normaal begeleidden we de communicanten van OBS de Klimop en later die ochtend de communicanten van BS Budschop naar de kerk. Voor de slagwerkers was er daarna nog een stevig ontbijt in de tuin van de familie van Diepen.


30 april  Aubade Koninginnedag

Met Koninginnedag feliciteren wij alle nieuw gedecoreerden van het afgelopen jaar met hun onderscheiding door het geven van een aubade aan het gemeentehuis. Ook dit jaar stond het bordes behoorlijk vol en genoten de gedecoreerden én het toegestroomde publiek van de vrolijke harmonieklanken.


2 mei  Communicanten BS De Bongerd

Ook de communicanten van BS De Bongerd werden onder de klanken van de harmonie naar de kerk begeleid.


22 en 23 mei  Rabo Promsfantasy

In samenwerking met Rabobank Weerterland en Cranendonck brachten wij onder leiding van onze dirigent Fer Koolen (voor ons ook bekend als ´de Tovenaar van Ell`) opnieuw twee geweldige Promsconcerten op de planken in het sportcentrum van Nederweert. Dit maal onder de naam Rabo Proms-fantasy , highlights van pop tot klassiek. Er werd medewerking verleend door de Zanggroep Timeless uit Someren-Eind onder leiding van Nederweertenaar Henk Baetsen en een gelegenheidscombo bestaande uit Anouk Roost (basgitaar), Danny Princen (drums), Kevin Rhoe (gitaar) en Eric Kessels (toetsen). 
Als solisten traden op Florieke Beelen, Monique Knapen-Hendrix, Hanneke van Eijk, Peter Poell, Jean Stassen, William Wulmsen en Henk Poell. De presentatie was in handen van Conny van Laer en Peter Stultiens. Ruim 2.000 bezoekers genoten van het spektakel dat ook op twee grote schermen naast de bühne te volgen was. Originele filmbeelden op een gigantisch scherm op de bühne en een geweldige lichtshow ondersteunden de muziek.
Een bijzonder geslaagd evenement waarvan we voor, achter én op de bühne erg van hebben genoten.


30 mei  Communicanten BS De Kerneel

De laatste communicantengroep van dat jaar kwam van BS De Kerneel. Ook zij werden veilig en wel én met harmoniemuziek naar de kerk begeleid.


5 juni  Peeltoernooi drumband

Ze kregen er maar geen genoeg van. Onze slagwerkgroep behaalde met 17 muzikanten onder leiding van instructeur Jo Beckers het predicaat ´Goed tot Zeer Goed' op het Peeltoernooi in Meijel.


9 juli After-party Proms

Samen met alle medewerkers keken we deze avond nog eens terug op het geslaagde Promsweekend en werd de dvd gepresenteerd. Het ‘Vlijtig Liesje’ was dit jaar voor Silvia Bours-Verspagen voor het vele werk dat zij in de voorbereidingen van de Proms heeft verzet en voor haar inzet als lid van het Caeciliacomité.


22 juli   Zomeravondconcert

De vakantie stond voor de deur en een druk seizoen liep ten einde. In Domus Bona Ventura werden we gastvrij ontvangen en sloten jeugdharmonie, drumband en harmonieorkest samen het seizoen af . Het talrijke publiek genoot van het concert. Samen met de AMV-leerlingen werd het concert afgesloten. In Zaal Grand Madeira was er nog een drankje en een hapje voordat de vakantie echt kon beginnen.25 juli  Opluisteren Eucharistievering Budschop door jeugdharmonie

Voor de jeugdharmonie stond er nog een activiteit op de agenda. Onder leiding van dirigent Sef Evers werd de Eucharistieviering op deze zonnige zondagmorgen door hen muzikaal opgeluisterd.
 

27 augustus  Serenade huwelijk Marion Bloemers en Paul de Laat

Het was nog volop vakantie maar voor klarinettiste Marion Bloemers en Paul de Laat was er reden om groot feest te geven. Zij traden deze dag namelijk in het huwelijk. Het feest was thuis bij de familie de Laat dus gingen we met z’n allen helemaal tot achter op de Schepengraaf om hen met muziek te feliciteren.


5 september  Euregioparade

Onze slagwerkgroep ging weer eens op pad. Zij namen deel aan het Euregionaal Muziekfestival in Maasbracht. Tijdens de optocht viel op dat alle korpsen uit de maat liepen alleen die van ons niet. Of was het andersom?
 

17 september  Serenade huwelijk Nicole Bakker en Hay Lempens

Het moest er eens van komen. Saxofoniste Nicole Bakker en slagwerker/bestuurslid Hay Lempens hadden de dag van hun leven. Zij gaven elkaar in het gemeentehuis tegenover ambtenaar van de burgerlijke stand Giel Bruijnaers het ja-woord. Feest werd er gevierd thuis en in Zaal Centraal. Daar deden wij een muzikale duit in het zakje en feliciteerden het bruidspaar met een klinkende serenade.19 september  Oplevering restauratie kerktoren

De toren van de St. Lambertuskerk werd na een omvangrijke restauratie weer officieel geopend. Een koperensemble van onze harmonie verleende aan deze feestelijke opening medewerking door letterlijk ´hoog van de toren te blazen´. In 1900 gebeurde dit ook al eens. Onze voorganger Fanfare Burgerlust concerteerde in dat jaar boven op de afgeplatte toren toen de spits was afgebroken om plaats te maken voor de huidige torenspits.
Het ensemble dat bestond uit 12 muzikanten op trompet, trombone, hoorn en bariton en stond onder leiding van Boy Hendrix. Naast een bijzondere belevenis op een stralende (koop)zondag leverde dit ook nog eens 500 euro op voor de harmoniekas!25 september  Serenade gouden bruidspaar Annie en Jaap Kaan-Rutjens

Het zijn vaste supporters van onze harmonie en de ouders van onze leden Anita en Matthijs. Alle reden dus om naar Nederweert-Eind te gaan en Annie en Jaap Kaan-Rutjens te feliciteren met hun gouden huwelijksfeest. De serenade werd door het bruidspaar enorm gewaardeerd en een goed gevulde envelop voor de harmonie ging in de ´binnentes´ van de voorzitter mee terug naar Nederweert.


28 oktober  Nieuwe dirigent Jos Zegers treedt aan

Na gesprekken met een vijftal kandidaten werd de keuze gemaakt voor een nieuwe dirigent in de persoon van Jos Zegers uit Kerkrade om Fer Koolen op te volgen. Op deze avond was zijn eerste repetitie. In Jos hebben we een jonge en ambitieuze dirigent aangetrokken met een groot verenigingsgevoel.


20 november  Caeciliafeest

Het Caeciliafeest begon voor de laatste keer in Zorgcentrum St. Joseph dat afgebroken gaat worden om plaats te maken voor kleinschalig wonen. Na de Eucharistieviering, die opgeluisterd werd door onze jeugdharmonie onder leiding van Sef Evers, kon onze voorzitter de jubilarissen huldigen. Dat waren May Smeets (10 jaar), Ingrid Dohmen (10 jaar) en Fred Gerits (25 jaar). Peter Pleunis wordt later nog gehuldigd met zijn 25-jarig lidmaatschap. Na de koffie en thee was het tijd voor de muzikale rondwandeling waarbij Café De Schans op Budschop werd aangedaan.
Daarna genoten we in Zaal Grand Madeira van een heerlijke en goed verzorgde brunch en kon de voorzitter de Valse Noot (weer eens) uitreiken aan Danny Princen.
En hoewel er vanwege de krappe financiën geen avondprogramma was, ging de traditionele Kroegentocht voortvarend van start en duurde die tot in de kleine uurtjes.


Tenslotte

Helaas moesten we ons vanwege onvoldoende bezetting afmelden voor de intocht van de Jeugdwandelvierdaagse en voor de Sinterklaasintocht vanwege de aanhoudende regen.

Maar we mogen ook niet vergeten dat er tussen alle repetities door druk vergaderd werd, muziekdiploma´s werden behaald en uitgereikt, iedere maand oud papier werd ingezameld, er veel wafels werden gebakken en verkocht, instrumenten werden gerepareerd, spullen voor de Vlooienmarkt werden opgehaald, post werd rondgebracht,op 22 februari Perla Tullemans (dochter van Jolanda Knapen) werd geboren, we iedere zondag de voorzittersmail ontvangen etc. etc. Voor en achter de schermen wordt er voor onze vereniging veel werk verzet door veel vrijwilligers. Hier is dank op zijn plaats.

Harmonie St. Joseph Nederweert is ook aan de vooravond van haar 70e verjaardag nog springlevend.

Antoon Feijen,
secretaris

 

Klik hier voor het Foto-album van 2010